Norge! Trengte du ikke helsefagarbeidere allikevel?


Først vil jeg bare takke alle som var inne å leste gårsdagens innlegg, og for alle de fine og morsomme kommentarene jeg fikk! Det er utrolig moro å skrive når man får så god respons! For deg som enda ikke har fått deg en god latter, så kan innlegget leses her. Tusen takk!!

Dagens innlegg handler om noe jeg virkelig brenner for! Nemlig yrket mitt! Jeg føler det er riktig å ha med hele historien min her! Jeg vet dette heldigvis ikke gjelder alle, men fakta er dessverre at dette gjelder veldig mange! Dette blir skrevet for å være med på å sette fokus på et stort problem i norsk helsevesen, og også for å opplyse unge mennesker som skal velge skolegangen sin.

Jeg er ufattelig stolt av yrkestittelen min! Jeg er stolt av å kunne kalle meg helsefagarbeider, og den jobben jeg og mine kollegaer gjør er så ufattelig viktig! Da jeg begynte på VG2 Helsearbeiderfaget på videregående i 2007 var det i god tro om at jeg med sikkerhet hadde valgt det sikreste yrket i forhold til jobb i fremtiden. Jeg fullførte skolegangen, men av ulike årsaker søkte jeg ikke om lærlingeplass. Det jeg derimot gjorde var å begynne å jobbe som assistent på et sykehjem når jeg var 18 år. Jeg fikk vikariat i en helgestilling på nesten 20%, og tok på meg ekstravakter ved siden av. Jeg stortrives i jobben min! Det ga meg så ufattelig mye å hjelpe andre mennesker! Jeg satte så pris på å få lov til å være det mennesket som så de, som hjalp de, som var skulderen å gråte på, kinnet å klemme på og hånda å holde i! Jeg forstod raskt at dette var yrket for meg! Det å kunne gi, og få så mye tilbake, og samtidig tjene penger til livets opphold var jo fantastisk!

Livet som tilkallingsvikar var ofte slitsomt. Var jeg heldig, så visste jeg kanskje når jeg skulle på jobb for ei uke av gangen. Da hadde det kanskje kommet inn en sykemelding. Jeg levde jo tross alt på at andre var syke, og jeg var ikke alene. Vi var mange vikarer om beinet! Stort sett måtte jeg belage meg på å gå til sengs om kvelden uvitende om jeg skulle på jobb dagen etter, eller ikke. Jeg var jo avhengig av å jobbe for å betale regningene mine, derfor stod telefonen aldri på lydløs, og jeg lagde stort sett aldri planer i frykt for å gå glipp av en vakt. Slik jobbet jeg på forskjellige steder i forskjellige kommuner i flere år.

Da jeg var 21 år, bestemte jeg meg for at nok var nok! Jeg var voksen, jeg ville etablere meg! Jeg jobbet hardt og jeg var flink i jobben min! Jeg kunne jobbe 100%, men banken så kun på  den faste stillingsprosenten min som da var lik 0, om jeg skulle søke boliglån, billån, etc. For å ha mulighet til en fast stilling i helsevesenet (mer enn en fast helg) må man ha utdanning! Jeg søkte kommunen og fylkeskommunen om lærlingeplass! Jeg fikk innvilget lærlingeplass, og i april 2012 var det en spent Helene som startet en nesten 2 år lang ferd med lite penger, mye jobbing, og mye interessant læring. Jeg gleda meg! Den store gulrota var jo at i enden av det lange løpet så ville jeg endelig kunne starte en sikker hverdag med fast jobb, og stabil økonomi.

Å være lærling var tøft økonomisk! Jeg var nødt til å søke studielån. Den totale inntekten jeg da hadde var ikke noe å rope hurra for, men jeg klarte meg helt greit. Jeg hadde det jeg trengte, og jeg var uansett kjempefornøyd med å ha startet på lærlingetiden. Noe av det aller beste var at jeg ved hvert opplæringssted fikk en fast turnus å forholde meg til! Det var helt fantastisk å vite når jeg skulle på jobb hver eneste dag i 6 uker av gangen!

I desember 2013, en måned før jeg fylte 24 år var jeg ferdig! Jeg bestod fagprøva med glans, og jeg var så stolt!!

MEN! Kjære Norge! Hvor er det store behovet for fagfolk i helsevesenet som man leser om i media? Hvorfor er det slik at jeg med 7 års erfaring, gode referanser fra tidligere arbeidsplasser, godt utført lærlingetid, og beste karakter på fagprøva mi sitter her med 12,91% fast stilling?! Og ellers lever akkurat slik som jeg gjorde før? Altså som tilkallingsvikar..
I kommunen jeg bodde i frem til mars i år, hadde jeg fem jobber for å få nok vakter til å få ting til å gå rundt. Kan dette stemme da? Med det store behovet norsk helsevesen har? Jeg har søkt jobber i mange forskjellige kommuner, og vært mer enn villig til å flytte på meg for å få fast jobb! Men man kommer ikke så langt når det er mange om beinet, og en ikke har noe ansiennitet å vise til i den enkelte kommune.

Det verste er at dette handler ikke bare om meg! Det handler om så fryktelig mange helsefagarbeidere i hele Norge! Et enkelt google-søk kan bekrefte dette. Har dere løyet oss midt i ansiktet!? Eller har dere bare fortalt halve sannheten? -At vi må leve som tilkallingsvikarer frem til den kjente eldrebølgen kommer. Først da vil de faste stillingene over 50% komme... Eller?

Handler det om penger?! Jeg hadde mye mer jobb før jeg ble utdanna! Altså da jeg var billigere å leie inn! Er det riktig at jeg skal sitte og angre på utdanningen min? Jeg synes det er så fryktelig urettferdig at det skal være sånn! Jeg mener at unge mennesker som skal søke videregående opplæring rett og slett blir lurt når de blir fortalt at om de velger helsefag-linja, så velger de en sikker vei! Det er absolutt ikke en sikker vei! På finn.no ligger det per i dag 11 stillingsannonser for helsefagarbeider/hjelpepleier i faste stillinger i hele Norge! Av disse er 8 av stillingene på mellom 10,21-50%, 1 av stillingene er på hele 80%, og  2 av stillingene er på 40 og 100%, men krever lederutdanning i tillegg til fagbrevet.

Så... Når kommer den berømte eldrebølgen egentlig? Er det lenge til? Jeg har nemlig et barn på vei, og et studielån som skal betales, samt alle de andre faste, og uforutsette utgiftene som hører med. Bør jeg vurdere å sette meg på skolebenken igjen etter at mammapermisjonen min er over? Jeg ønsker nemlig å bidra i familien med en sikker inntekt, forutsigbarhet ift. jobbing, og ikke minst kunne være med på huslånet!

Er det ikke trist om vi som ønsker av hele vårt hjerte å bidra til å gjøre andre menneskers liv litt enklere og bedre, vi som virkelig elsker å være et medmenneske, og gjøre enkelte arbeidsoppgaver som andre ikke engang orker tenke på, skulle velge å heller utdanne oss innenfor andre yrker, fordi kommunene ikke har fast jobb til oss? Oss som det er så stort behov for!

 

Norge! Trengte du meg ikke allikevel?Hilsen stolt men frustrert helsefagarbeider.

 

PS! Etter at jeg skrev innlegget leste jeg en artikkel på www.adressa.no som jeg ønsker å dele med dere!

Les artikkelen her!

82 kommentarer

Sandra Bergan

07.10.2015 kl.18:05

Utrolig bra skrevet! Selv skal jeg ta fagprøven i løpet av 2016, og jeg er veldig spent på om det blir noe høyere enn hva du nevnte over. Ingen klarer å leve av en 10% stilling, vikariat eller whatever. Vi trenger faste og høyere stillinger! Vi trenger helsefagarbeidere, ikke bare sykepleiere :)

Helene Kovac

07.10.2015 kl.18:23

Sandra Bergan: Tusen takk, Sandra :) Masse lykke til med fagprøven! Du har valgt et viktig og flott yrke, og jeg håper det skjer en endring snart! :) Jeg håper at du ikke blir en av oss som sliter med å få mer enn fast hver tredje helg, og må klore til oss de ledige ekstravaktene for å overleve!

Therese

07.10.2015 kl.18:57

Amen!! Veldig bra skrivd snuppa! Jeg gruer meg til å begynne og jobbe igjen. Gleder meg til å se de flotte menneskene og kollegane våre, og det å gjøre noe annet, men fy søren og jeg gruer meg til uvissheten :( å aldri vite hva jeg får av jobbing og aldri vite inntekt denne mnd!! Føler vi har verdens beste jobb og jeg trives sånn, men tro meg jeg har vurdert videre skole gang masse nå når jeg har gått hjemme, og det spørs om det ikke blir det neste år :/ kos deg hjemme i permisjonen din. Det er godt å vite hvor mye man har i mnd i et års tid.. <3

Janne

07.10.2015 kl.23:17

Hei!

Jeg har mye av de samme erfaringene som deg. For meg ble løsningen å utdanne meg til noe annet og Norge har mistet enda en fagarbeider. Det er dessverre mange som gjør det samme som meg. Ikke fordi vi vil, men fordi vi må!

Ida

08.10.2015 kl.02:58

Ja rart hvordan ting faktisk ikke blir lettere etter man har solid utdanning :/

08.10.2015 kl.07:55

Kjenner meg så igjen i hva du skriver. Jeg er barne- og ungdomsarbeider. Fikk toppkarakter på fagprøven, har jobbet 7-8 år på skole, barnehage og som au pair. Har gode referanser. Men allikevel så sitter jeg her uten jobb. Fordi barnehagene vil ha barnehagelærere i stedet nå. Det er ikke godt nok å "bare" være barne- og ungdomsarbeider. Jeg meldte meg som vikar i kommunene jeg bor i, men er trangt om beinet som du sier.

Det ligger kun noen få stillinger som barne- og ungdomsarbeider på nav.no, men stillingene er så små. Jeg er avhengig av å ha minst 80%. Har også vært villig til å reise Norge rundt får å få meg jobb. Men da jeg har funnet en jobb jeg kunne tenke meg, så stopper den jævla boligen meg. Enten så er det null bolig eller så er depositumet så skyhøyt.

Anne

08.10.2015 kl.10:45

kjenner desverre alt for godt igjen det du skriver, min samboer var ferdig som lærling sommeren 2012, og ufattelig stolt, han hadde da jobbet i PU og sykehjem i totalt 5 år, 2 av disse i lære, og da tok han i tillegg og jobbet annenhver helg utenom læreplassen sin.

Etter endt læretid sto han uten jobb, og ble jobbsøkende, vi ventet vårt første barn desember 2012, og en 10% stilling var lite aktuelt for vår del...

Han levde som ringevikar og tok alt han fikk (selv om det ikke var stort å skryte av, hoved inntekten kom fra NAV) de neste 2 årene, etter det ga han rett og slett opp, det nyttet ikke å leve på det viset, og han jobber nå som båtrepratør...

Han var også "lovet" å aldri gå uten jobb som Helsefagarbeider, men så fort han hadde fagbrevet i neven ville ingen ha han som vikar lengre... Han var blitt for dyr...

Tragisk, for det er en så ufattelig viktig jobb ❤️

Helene Kovac

08.10.2015 kl.11:15

Therese: Tusen takk fine deg! <3 Jeg skjønner veldig godt at du gruer deg til å komme tilbake pga den økonomiske delen, og usikkerheten rundt det. For ja, vi har verdens beste jobb, og du er så utrolig flink i jobben din! Det er så fryktelig urettferdig at det skal være sånn at Norge mister oss som har et så stort ønske om å fortsette i yrket. Det er trist! Ja, jeg gleder meg utrolig mye til å ha sikker inntekt i et års tid, det blir første gang siden jeg begynte å jobbe for 7 år siden. Masse lykke til når du skal kastes inn i det usikre tilkallingsvikarlivet igjen, jeg håper du får all den jobben du trenger <3 Ps: håper jeg blir friskmeldt, og at vi sees på helgen vår snart igjen! Savner dere hele gjengen!

Helene Kovac

08.10.2015 kl.11:22

Janne: Hei Janne!
Takk for at du kommenterer! Det er leit å høre, men jeg forstår deg og støtter deg 100%! Om noe ikke skjer iløpet av det neste året, er det nok akkurat det samme jeg kommer til å gjøre. Som du sier, ikke fordi jeg vil, men fordi jeg må..

Helene Kovac

08.10.2015 kl.11:23

Ida: Trist... Min erfaring er at det ble vanskeligere :/

Ann-Sofi

08.10.2015 kl.11:33

Jeg tok fagprøven min for 3uker siden., men jeg hadde også fast 85% nattevakts stilling Før fagprøve. . Gått nki å jobbet 5 år som assistent. Er nok litt forskjellig fra plass til plass.. men skjønner deg godt levde med 25% stilling I 4.5år Før jeg fikk natt.. vanskelig å leve av ekstra vakter å ingen måned er lik å du veit Aldrig hvor mye man får av ekstra vakter. Stå på så vil det nok snu til slutt.. krysser fingrene for deg

Helene Kovac

08.10.2015 kl.11:40

Anonym: Det er et flott og viktig yrke du har valgt! Det er så trist å høre at det er samme problem innenfor ditt yrke... Jeg blir både sint og oppgitt!
Ønsker deg masse lykke til videre, og krysser alt for at ting løsner for deg snart! Ikke vær redd for å si noe om det, skrik det ut slik at folk blir klar over at dette også er et problem i din sektor.

Helene Kovac

08.10.2015 kl.11:42

Anne: Takk for at du deler deres historie. Det er fryktelig trist å lese om en mann som ønsket å gjøre en viktig omsorgsjobb i et kvinnedominert yrke, og ender opp med å reparere båter med de andre mannfolka, fordi han ikke fikk jobb som helsefagarbeider! Nei fysj! Jeg kjenner jeg bare blir mer og mer dårlig... Det skal ikke være sånn!

Helene Kovac

08.10.2015 kl.11:46

Ann: Som jeg skrev i innlegget mitt, så sier jeg at jeg er klar over at dette ikke gjelder alle, men at det dessverre gjelder altfor mange. Synes det er kjempefint at du hadde sikret fast jobb på hele 85% før fagprøve, det er sånn det burde være for alle! :) Du vet jo da alt om å leve i usikkerhet i mange år, med 25% stilling i 4,5 år. Glad på dine vegne over den faste stillingen din :)
Tusen takk :)

Anette Linnea Vagle

08.10.2015 kl.13:56

AMEN! Det er det eneste jeg har å si til dette innlegget. Jeg er ferdig som lærling om en knapp måned.. Jeg har ikke råd til å sitte uten jobb, så jeg har søkt på hver eneste stilling som har kommet ut ( noe som er veldig sjeldent.. Nå ligger det 2 nattevakt stillinger i mitt fylke)! Hva skal jeg gjøre? Jeg har bil, jeg har leilighet, telefon og familie å tenke på? Men penger, nei det skal vi ikke få.. For det er rett og slett ikke jobber til oss der ute! SØK HELSEVESENET, alltid sikret jobb! Rett og slett bullshit og det gjør meg deprimert etter en så lang utdanning..

Helene Kovac

08.10.2015 kl.14:34

Anette Linnea Vagle: Veldig trist å lese at du står i en sånn situasjon! Jeg har dessverre ingen gode råd... Jeg sitter her selv med kun 12,91%.. Jeg ønsker deg MASSE lykke til, og håper inderlig du får napp på en jobb veldig raskt!

08.10.2015 kl.14:53

Vil bare minne deg på om å søke andre plasser enn bare dine nærmeste kommuner/eldrehjem. Det finnes mange stillinger andre steder.

Helene Kovac

08.10.2015 kl.15:03

Anonym: Jeg har søkt i tre forskjellige fylker, på de stillingene jeg har sett har ligget ute. Jeg skriver bl.a i innlegget mitt at jeg har vært mer enn villig til å flytte på meg for å få fast jobb. Om det er som du sier at det er mange stillinger andre steder, så blir jeg (og mange andre med meg) veldig glad om du kan dele med oss hvor i landet dette er! Om du ser i innlegget mitt, så refererer jeg også til hvor mange ledige, faste stillinger som lå på finn.no i går.

Kine

08.10.2015 kl.16:05

Som å lese om meg selv dette...

Jeg var ferdig utdannet hjelpepleier i 2001.

Men på grunn av ansettelsesstopp har jeg gått på vikariat på vikariat. Ikke før i 2013 fikk jeg fast stilling. ..på 12 %. Jeg går nå i et vikariat på 70 % som kun varer ut året...Etter det har jeg kun 12% igjen.

Jeg er alene med to barn og må leie leilighet da jeg ikke får lån til å kjøpe noe grunnet usikker inntekt.

Føler litt at utdannelsen er bortkastet, da jeg like gjerne kunne vært assistent, da jeg ikke får mer jobb uansett!

Og det er mange på min arbeidsplass som har små stillinger og ønsker mer.

Det er håpløst. ...!

Anya

08.10.2015 kl.20:04

Is it better situation for doctors (lege) general practise, without specialisation? Tussen takk :)

Anonym

08.10.2015 kl.22:31

Jeg kjenner på oppgitthet, trishet og sinne når jeg leser det du har skrevet, for slik lever vår familie. Som du skriver er dette heller ikke unikt. Mine kollegaer har det også slik. Jeg jobber i to kommuner og er heldig(!) å ha tilsammen en 34 %. Tiltross for 11 års ansiennitet! Når lederen også sier jeg er heldig som har så stor stilling blir jeg provosert på mine og andres vene. Da jeg var 15 år fikk jeg høre overalt at hjelpepleier utdanningen åpner dører til arbeidslivet og skapet muligheter. Dette ble sagt av politikerne på tv og sto på trykk i avisene. Tenker ofte på hvor jeg ville vært i dag hvis jeg hadde fått en fast jobb etter videregående. Alt dette er bare trist.. Min datter skal bli sterkt frarådet å søke dette yrket. Nå må jeg nok på skolebenken på nytt for å skaffe meg en fast jobb og penger til regninger. Denne gangen blir det ikke innen helsevesenet!

Når vi ansatte er på jobb blir vi presset til å være effektive. Allerede før vakten starter kan man se at enn ikke rekker oppgavene. Jeg og mine kollegaer løper hele dagen, og kutter og kutter minuttene hos hver pasient. Du får ikke hjulpet slik de fortjener og du ser det i brukerens øyne at de ønsket det ikke var slikt. Besøk som er beregnet til 30 minutter blir på effektive 6 minutter. Hvordan skal man klare å observere bruker nok til å fange opp begynnende sykdom og symptomer. Kvalme og hodepine kan være hjerteinfarkt! Jobben blir slett og det gjør noe med sjelen å se en svært syk pasient gråte av sorg samtidig som du vet at neste navn på listen vil gi deg tilsnakk da man ikke rekker å komme dit tidsnok. Min arbeidshverdag består av en dårlig samvittighet, tilsnakk, stress og sorg. For et yrke og stakkars pasienter!!

Helsefagarbeider

08.10.2015 kl.23:23

Er som å lese om meg selv! Etter permisjonen min, kommer jeg til å bytte yrke! Dette kan jeg ikke leve med lengre..

Kurt Helge

08.10.2015 kl.23:56

En kjent problemstilling...å samtidig kjøres det opplegg i nav-systemet om å få menn inn i helsearbeid(menn i helse) å det er jo kjempebra!....men...den informasjonen man får inn i mot en sånn utdannelse i regi nav er jo noget pyntet på når det gjelder dette med stillingsprosenter å vanskeligheter med å få fast 100% stilling,på spørsmål fra deltakere på info-møte som jeg deltok på om nettopp dette ble det lett avfeid å vi fikk vite at den problematikken kom til å bedre/ordne seg...hmmm....jeg har ingen stor tiltro til styrende myndigheter hverken i denne problematikken eller andre politiske/myndighets personers løsningsorienterte svar i andre politisk styrte samfunnsspørsmål...de juger befolkningen rett i trynet uansett. Samtidig blir det ivrig fremhevet fra innleide mannlige helsefagarbeidere om hvor givende dette yrket er å om hvor kjempeglad de var for yrkesveien de hadde valgt å det er forsåvidt greit...men....underbemanning og tilgangen på hjelpe-midler i forhold til flytting av pasienter ble elegant hoppet over å det ble sagt at alle hjelpemidler var lett tilgjengelig til enhver tid...hmm dette passer dårlig inn i den virkeligheten jeg har fått kjennskap til gjennom folk som faktisk jobber på helseinstitusjoner...jeg er ganske sikker på at dette er et yrke med høy stressfaktor og sterke innslag av å ikke strekke til. Nå skal jo disse prosjektene tilsynelatende på sikt føre til økt antall helsearbeidere...men jeg klarer ikke å tro at kravet til effektivitet kommer til å bli mindre i fremtiden.

Karoline

09.10.2015 kl.00:14

For et fantastisk og reflektert innlegg, du skriver utrolig bra!!

Det er så sant som du skriver.. Selv er jeg sykepleier, og har også sett hvordan hjelpepleierstillingene på sykehusene blir avviklet så fort stillingene blir sagt opp. Dette er helt uforståelig da hjelpepleiere/ helsefagarbeidere er en utrolig god og viktig ressurs for sykehusene. Ledelsen gir oss heller ingen god forklaring på det.

Har flere helsefagarbeidervenner som sliter med akkurat det samme som deg.

Men etter dette innlegget ser jeg ikke bort ifra at du får et jobbtilbud eller fire. Helsefagarbeidere som deg skulle det vært flere av og jeg er 100% sikker på at pasienten får god og verdig pleie fra deg :)

Veronica

09.10.2015 kl.00:28

Desverre er problemet at ja det er billigere å ha vikarer, vikarer uten udanning, en assistent. Ja de er også mega flinke i jobben sin, men noen ganger er det disse som blir prioritert siden de er billigere å 'ansette'. Desverre. Jeg er helsefagarbeider selv men har personlig ikke selv opplevd dette men kjenner en del mennesker som opplever det samme som deg. Det er synd, veldig synd. Spesielt når du konstant ser på nyhetene at eldreomsorgen ikke er så bra i Norge, det er ikke nok folk til å aktivisere de gamle og syke? Så hvorfor er det ikke jobb til utdannete fagarbeidere da? Det er visst ikke alt man skal forstå.

Mona

09.10.2015 kl.00:39

Kjære deg. Om du har serfikat og ønsker å jobbe i hjemmesykepleien på Geilo anbefaler jeg deg å gå inn på Hol.kommune.no. vi mangler folk. Det er 100% og kanskjedeltid men vi har ingen så små stillinger som jeg vet om. Vi har innleide svenske vikarer hele tiden.

Lykke til. Kanskje vi møtes😊

Siri

09.10.2015 kl.06:57

Jeg er ikke utdannet inn helse, men jeg har jobbet 5,5 år som pleiemedarbeider i ferier o.l. Mitt inntrykk av hvordan standarden på sykehjemsdrift er: bemanning skal ikke være mer enn akkurat og for å spare penger, blir det flere kutt hvis det virker som at man har noe som helst tid til å gjøre ting uten om stell og mat. Vanlig praksis er å ansette folk i små stillinger slik at man har arbeidskraft tilgjengelig ved sykdom, kort og langtids. Samt at det er enklere å dekke opp for en 50 % stilling eller mindre hvis denne skulle bli syk. Sannheten er at de fleste får en svært ustabil økonomisk hverdag. Noe som i tillegg til å aldri vite når man skal på jobb, må jobbe et sted hvor man egentlig burde vært minst 2-3 flere på jobb. Jeg leste her om dagen om et sykehjem som økte bemanningen og opplevde en nedgang sykefraværet og førtidspensjonering. Bonusen var at man brukte mindre penger i form av sykepenger samt at arbeidstakerne og beboer ble mer fornøyd. Dette er tydeligvis noe som altfor få sykehjemsledere har skjønt. Det drives rovdrift på både assistenter, helsefagsarbeidere og sykepleiere i det norske helsevesenet. All honnør til dere som orker å jobbe under dårlige ledere uten økonomisk tenkning.

Susanne

09.10.2015 kl.10:14

Her sitter jeg med ei 21,60% stilling å ferdig utdanna helsefagarbeider. 1 barn har jeg og 2 påtur..

Anya

09.10.2015 kl.11:09

How much is salary when you have only 20%? How do you buy food? How you pay your bills?

Helene Kovac

09.10.2015 kl.11:35

Kine: Blir veldig trist av å lese kommentaren din... Så fryktelig leit at du har hatt det sånn siden 2001! Kjære vene! Krysser fingrene for at ting løsner for deg i nærmeste fremtid! Masse lykke til videre!

Helene Kovac

09.10.2015 kl.11:37

Anya: I´m sorry, but I have absolutely no idea when it comes to doctors..

Helene Kovac

09.10.2015 kl.12:02

Anonym: Uff, jeg kjenner jeg blir så oppgitt og sint... Heldig med tilsammen 34% ja, men 11 års ansiennitet...? Dummeste jeg har hørt! Jeg håper du skriker høyt om dette til fagforbund og lokalaviser! Jeg forstår at du vil fraråde dattera di fra dette yrket, jeg har frarådet mine søstre!

Helene Kovac

09.10.2015 kl.12:03

Helsefagarbeider: Fult forståelig! Det blir dessverre sånn for meg også, om jeg ikke har noe å gå til etter permisjonen.

Anya

09.10.2015 kl.12:03

Helene, sorry for one more question, but I just saw your surname. Kovac. Are you from Balkan maybe? Or your father? :)

Helene Kovac

09.10.2015 kl.12:07

Kurt Helge: Jøss! Dette var nytt for meg! At vi trenger fler menn i helsesektoren er helt sikkert, men om de også blir lurt igjennom dette opplegget til å tro at de ikke vil ha problemer med å få seg fast jobb, så er det jo helt høl i hodet. Så de sa altså at problemet med deltidsstillinger kom til å bedre seg? Sa de noe om når....? De rekruterer stadig nye til helsesektoren, men vi er så mange som står i kø for høyere stillinger. Jeg tror personlig vi blir holdt på vent frem til eldrebølgen kommer. Problemet er at mange forsvinner fra yrket innen den tid.

Helene Kovac

09.10.2015 kl.12:11

Karoline: Tusen takk for veldig hyggelig tilbakemelding!
Ja, der tok du opp noe jeg også har lurt på. Hvorfor i all verden forsvinner helsefagarbeiderne fra sykehusene rundt omkring? Her er det jo helt fantastisk med et tverrfaglig samarbeid, og helsefagarbeiderne kan frigi sykepleierne for mange oppgaver.. Skulle likt å høre en begrunnelse fra ledelsen.
Vær så snill å be helsefagarbeidervennene dine om å sette fokus på det, prate med sitt fagforbund osv.. Dette er så viktig, og det vil ikke bli gjort noe med om ingen sier noe.

Helene Kovac

09.10.2015 kl.12:16

Veronica: Jeg tror også dette er noe av problemet ja! At om det ikke er høyst nødvedig med fagarbeider på jobb, så velger man heller å sette inn assistent ved sykdom. Som du sier så gjør de en kjempejobb! All ære til assistenter! Jeg jobbet jo som assistent i mange år selv, men jeg føler det blir feil om det virkelig er sånn at de går foran en som har brukt tid, energi, og penger på relevant utdanning fordi kommunen sparer penger det.

Helene Kovac

09.10.2015 kl.12:19

Mona: Hei kjære deg!
For et år siden så kunne faktisk det ha vært veldig aktuelt! Jeg har aldri hørt/sett noe til ar kommunen din så sårt trenger helsefagarbeidere. Vil anbefale kommunen å bli flinkere til å få frem behovet sitt. Det kan godt hende det er mange unge uten noe særlige forpliktelser som kunne tenkt seg å komme til Geilo! :) Nå er det helt uaktuelt for min del da jeg har familie å ta hensyn til, og et barn på vei.
Tusen takk :)

Helene Kovac

09.10.2015 kl.12:38

Siri: Jeg deler ditt inntrykk på mange måter. Og jeg tror så absolutt på at man på sikt vil spare penger pga mindre sykemeldinger om man øker grunnbemanningen!

Helene Kovac

09.10.2015 kl.12:39

Susanne: Kjære deg! Jeg håper så inderlig for din del også at det kommer til å bli en endring snart! Masse lykke til!

Helene Kovac

09.10.2015 kl.12:41

Anya: Well, it´s not easy. We have to work a lot of extra shifts to earn more money.

Hilde

09.10.2015 kl.14:30

Utrolig bra skrevet! Du satte ord på mine følelser, dette delte jeg på facebook! Vi må stå på! Du burde sende denne til regjeringa! Hilsen Helsefagarbeider!:)

Ruth-Helene

09.10.2015 kl.16:27

Hei. Takk for at du har satt sannheten i lyset. Jeg var ferdig utdannet i 2008 og står fortsatt uten fast jobb innenfor helsesektoren, det de kunne tilby meg i kommunen jeg jobber var usle 20 %, og hvem kan vel overleve på lønna av det. Etter å ha jobbbet på tre forskjellige plasser for å få det til å gå opp i opp, så valgte jeg heller å jobbe i barnehage, uten utdannelse innenfor dette. Føler meg lurt inn i helsesektoren med lovnader om jobb for livet, angrer i dag at jeg tok omsorgsfagutdannelse.

Therese

09.10.2015 kl.16:59

Hammerfest kommune treng, spesielt i hjemmesykepleien. Stillinger ska være lyst ut på jobbnorge.no :) hvis du enda e på utkikk :)

Helene Kovac

09.10.2015 kl.20:44

Hilde: Tusen takk! Det er godt å få støtte fra kollegaer rundt omkring i landet! Og ja! Vi må stå på! Haha, ja du mener det? Jeg starter iallfall med lokalavisen på mandag ;)

Helene Kovac

09.10.2015 kl.20:47

Ruth-Helene: Det er dessverre mange av oss ja... Fryktelig trist at du ikke får brukt utdannelsen din! Jeg tror at mange føler seg lurt pga alle lovnadene om sikkerhet på jobbmarkedet.. Håper så inderlig på en bedring snart!

Helene Kovac

09.10.2015 kl.20:48

Therese: Jeg er helt klart på utkikk! Men for en gravid, ung dame bosatt i Østfold, blir Hammerfest helt uaktuelt dessverre! Men takk for tips! Godt å høre behovet finnes noen steder! :)

Gravid pleieassistent

09.10.2015 kl.21:10

Bra skrevet, en gid beskrivelse av hverdagen for de fleste av oss!

Helene Kovac

09.10.2015 kl.21:11

Gravid pleieassistent: Tusen takk! :)

Carina L

09.10.2015 kl.22:20

Du skriver så bra, og belyser et utrolig viktig tema! Jeg driver per dags dato med omskolering mye på grunn av det du beskriver her! Keep it up! Det er så bra at flere "på gulvet" snakker litt høyt om realitetene i helsevesenet, og på vegne av oss helsefagarbeidere!

Silje K

11.10.2015 kl.11:04

Hei! Først og fremst, takk for at du skriver så ærlig. Jeg begynte selv som lærling i 2011 etter vg2 helsearbeiderfag. I kommunen min ble vi "lovd" 40% når vi var ferdig og alt skulle bli i skjønneste orden. 2013 kom, jeg var klar for å ta fagprøven og begi meg ut på den beste jobben noen sinne. Jeg var også en av de som fikk den beste karakteren man kan få på fagprøven, men hva hjalp det meg når jeg ikke hørte noe fra kommunen om den såkalte stillingen. Jeg fikk 50% vikar hos den plassen jeg hadde jobbet i 4 år, men jeg klarte det ikke økonomisk i lengden - jeg fikk da ikke billån og huslån. Det som tærer på meg mest var vel at under lærlingeperioden min så var vi tre jenter som fikk muligheten til å starte opp en rekrutteringspatrulje og som dro rundt i kommunen min og til Oslo etc for å holde foredrag/rekruttere andre mennesker til å bli helsefagarbeider - nettopp fordi du var sikret jobb (noe man ikke får). Så nei, Norge trenger tydeligvis ikke så mange helsefagarbeider innen 2025, da det ikke opplyses om noen jobber over 12% (som du har), eller maks 30%. Jeg jobber nå som 100% i en barnehage, og jeg har faktisk fått mitt første billån - så jeg gikk en annen retning :-)

Helene Kovac

11.10.2015 kl.13:12

Carina L: Tusen takk for hyggelig tilbakemelding :) Jeg gjør så godt jeg kan, og håper enda fler skriker ut om situasjonen snart! :)

Helene Kovac

11.10.2015 kl.13:17

Silje K: Hei hei! Uff, ja jeg har hørt endel om disse rekruteringskampanjene... Det gjør vondt i hjertet, og jeg skjønner om du føler deg "lurt til å lure andre"! Det er en stor skam at det er sånn! Det gjør meg så lei meg, men mest av alt sint! Jeg er lei meg for at du ikke får brukt utdanningen din, men veldig glad for å høre at du endelig har fått 100%, og billån ved å gå en annen retning! Gratulerer! :) Det var nok sikkert en stor lettelse kan jeg tenke meg? :)

Silje K

11.10.2015 kl.13:28

Det var en veldig stor lettelse! Tusen takk :-) selvfølgelig veldig synd at jeg (og alle andre) ikke får brukt utdannelsen akkurat nå, men vi får satse på at det kommer flere 100% framover - hehe. Masse lykke til videre!

Helene Kovac

11.10.2015 kl.13:35

Silje K: Ja, vi må bare håpe på det! :) Tusen takk!

AnneKarine

13.10.2015 kl.22:28

Jeg må si at jeg skjønner ikke at unge folk idag gidder å utdanne seg denne vegen overhode. Selv tok jeg hjelpepleien for 36 år siden, rakk ikke ta eksamen p.g.a barnefødsel og sykdom i etterkant av den, Men jobbet nattevakter (tilkallingsvikar+ferievikar) på sykehuset her 6 mndr etter fødsel. Jobbet der i 5 1/2 år. Fikk nattevaktjobb etterpå i 67,7% sykevikariat nattvakt på et syke/aldershjem og var der i 3 år. Fikk så sommerjobb 80% og fast. 17% helgejobb på et stort sykehjem og tok da først fageksamen som Omsorgfagarbeider og senere Autorisert Helsefagarbeider. Jobba der i 19 år, så ble avdelingen omregulert til sykehusavdeling og jeg ble omplassert på en dementboligsykhjem . Ble plassert i 40 % stilling i renhold og vaskeri og der er jeg fortsatt. Jeg har bett flere ganger om å få gå i pleien men får svar at jeg ikke har kompentanse nok. snakk om sprøyt og tullprat. Så ansetter de en ufaglært person i 80% stilling i pleien isteden. Skjønn det den som vil. Så skriker kommunene om at de ikke får tak i faglært personal. Bløff fra ende til annen, men skjønner jo det er billigere med ufaglært arbeidskraft kontra ei med fagarb.lønn. Har tatt dette opp i fagforb. men de kan ikke gjøre noe p.g.a omplassering av folk og de går foran de med utdannelse og arbeidspraksis.

Mette

14.10.2015 kl.04:40

Synes dette er veldig godt skrevet. Må nok si at det å få et fagbrev nesten uansett hvilken yrkesgruppe man jobber i så blir man plutselig mindre vært. Har hatt fagbrev som servitør i 15 år nå. Har nå en jobb som 20% fast ansatt og på tilkalling. Ikke moro i en alder av 36. Og stolt av yrke mitt. Kunne egentlig ikke tenke meg å gjøre annet heller. Men det hadde vært fint med en sikker 100%.

Hanne

14.10.2015 kl.13:26

Kjenner godt til utfordringene med fast høy stilling. Fikk i 2008 fast 13,1% som ufaglært, og har vært ringevikar i tillegg siden da. Har i denne perioden tatt fagbrev som helsefagarb og stortrives i yrket/arbeidsplassen. Men høyere stilling fikk jeg ikke før jeg krevde det med loven i hånd.

Det finnes 2 lover som kan brukes for å øke stillingen sin. Den ene er 4-års regelen: Den sier i korte trekk at etter 4 år i bedriften (kommunen) har du krav på å få fast stilling ihht til hvor mye vikar du har gått. Unntaket er dersom du har hatt navngitte vikariat. Dvs at har du hatt et 50% vikariat og vært ringevikar utenom det, er det ringevikartiden som teller ikke vikariatet.

Den andre er 1års regelen (ny i 2014): Har du en fast stilling i bunn skal du etter 1 år få fast på det du har jobbet over stillingsprosenten din.

Dette er en kamp en som oftest må ta sammen med fagforbundet, men de skal hjelpe til med disse spørsmålene. Her i kommunen var det mange som krevde samtidig, og vi har alle sammen fått tilbud om å øke stillingen vår. Jeg gikk opp til 66% stilling og det er hjelper jo godt på kontra 13% Lykke til til alle dere som vil prøve ut om kommunen er villig til å følge norsk arb.miljø lov!

Lene

14.10.2015 kl.18:23

Hei! Både kjekt å lese dette innlegget, men også veldig trist. Jeg tok læretiden rett etter skolen, noe som var veldig økonomisk da jeg bodde hjemme hos familien. Jeg var så heldig som fikk 100% stilling med en gang i hjemmesykepleien i Stavanger hvor jeg var først i læretiden. Utrolig trist at det ikke er en selvfølge at du/alle som helsefagarbeider ikke er sikret 100% ved endt utdannelse når vi vet så godt at dette trengs ift samarbeid med kolleger og tillit til brukere/pasienter og pårørende, samt lønn, ikke minst. Ønsker deg masse lykke til videre og håper du får en 100% stilling asap! Mvh Lene:-)

Helene Kovac

14.10.2015 kl.20:06

AnneKarine: Problemet er jo at unge folk ikke er klar over at de utdanner seg til vikariater og bittesmå deltidsstillinger. De tror som alle oss andre at de utdanner seg til en sikker jobbfremtid. Det er en av grunnene til at jeg ønsker å belyse dette temaet.
Det er veldig trist å lese om din historie, og jeg kan ikke si annet enn at jeg håper så inderlig det løser seg for deg i fremtiden. Masse masse lykke til!

Helene Kovac

14.10.2015 kl.20:08

Mette: Tusen takk! Veldig interessant det du sier! Du skal være stolt av yrket ditt. Få med deg flere servitører, og rop høyt om hvordan ståa faktisk er! Masse lykke til :)

Helene Kovac

14.10.2015 kl.20:13

Hanne: Veldig flott at du tar opp akkurat dette, for det er helt sant :) Men det forutsetter at du har vært innad i en og samme kommune. Jeg har vært mye på flyttefot, og har en haug med erfaring, men den plassen jeg har jobbet i 2 år nå i år, flyttet jeg fra i våres, og startet dermed på "nytt" i kommunen jeg bor i nå. Derfor gjelder ikke dette meg, og er derfor heller ikke med i min historie. Men jeg håper fagforbundet blir flinkere til å informere medlemmene sine om nettopp det du skriver her! Superbra at du tar det opp :)

Helene Kovac

14.10.2015 kl.20:40

Lene: Så flott at du fikk 100% med en gang! Det er kjempekjekt å lese! :D Som du sier så bør dette være en selvfølge for alle nyutdannede! Ihvertfall med den etterspørselen det er etter oss. Tusen takk for at du kommenterer, og tusen takk for lykkeønskingen :-)

Elisabeth

15.10.2015 kl.09:33

Utrolig bra skrevet. Jeg er selv Helsefagarbeider. Harble ferdig utdannet i fjor sommer. Begynte på en 50% stilling på sykehuset samtidig som jeg tok påbygg... Nå sitter jeg her uten universitetsplass,med studiekompetanse, farbrev med bestått bmeget godt og en stilling på 3. Hver helg... Går MYE ekstra men det kan fort variere. Jeg kan ikke bidra med noe lån eller store utgifter for meg og samboeren min. Det skal ikke være slik. Han sier til meg at jeg m0 få meg en 100% stilling. Men det er jaggu meg ikke enkelt! Det er nesten ingen 100% stillinger for helsefagarbeidere. Og uendelig mange 3. Hver helg. Slik skal d ikke være

Helene Kovac

15.10.2015 kl.14:20

Elisabeth: Uff.. Enda en i lignende situasjon ja... Det er trist at det er så mange av oss, men desto mer viktig å belyse problemet!
Haha, nei du, det er ikke lett å få seg 100% nei... Sånn som det er i dag, så har man jo GRISEFLAKS om man får 100!

Stian

19.10.2015 kl.09:46

den nakne sannhet er vel at dette er ett kvinnedomminert yrke og ingen har hatt gjennomføringsevne til og sette hardt mot hardt. Ikke ment og diskriminere noen, menn hadde det vert slik i et mannsdominert yrke? Neppe, 100% eller ingenting hadde det vert da slik som andre steder. For og ta et ekssempel har min ex hatt det likedann i 10år nå i jobben. De baserer seg på 250% tilkalling for alle 3 skiftene, hver eneste dag!! Det er ca 30-35 årsverk på 100%. De et mellom 40-69 tilkallingsvikarer +sommervikarer. Og jeg har sagt det i previs at de bør varsle sykehjemmet som er tilfelle her om at feks INGEN tilkallingsvikar kommer på jobb i 1 måned 2 månter frem i tid om det ikke bedrer seg. Da har de hatt problemer da!! Har ingen forpliktelser som tilkallingsvikar og kommune stat tar en sjangse slik. Har dere kunne samlet dere og hatt baller til og gjennomføre noe slikt hadde situasjonen cert en annen

pleieassistent med vk1 praksiskandidateksamen

19.10.2015 kl.14:13

DU skal gå som lærling hvis du har gått 2 år på skole.

alle som har VG3 allmennpåbygning må søke opptak på sykepleierhøgskolen. da teller eksamen på videregående som første halvåret på sykepleierhøgskolen! Realkompetanse vurdering!

Dersom stillingen krever såkalt kyndighet. er det krav om fagbrev, da er ikke svennebrev eller praksiskandidateksamen nok. gjlder blandt annet ved tvangsbruk og MRSA.

Hans

19.10.2015 kl.14:13

En Anna ting e at man kan jobbe som tilkallingsvikar å skrive ned tima å ta helsefagarbeider samlingsbasert. Da slipp man lærlingtid. Å den bedritne lønna en lærling har.

Helsefagarbeider

19.10.2015 kl.14:25

Og det mest tragiske av alt. Kommunen/staten sparer på ha helsefagarbeidere i 100% stillinger. Mange ansatte blir rett og slett psykisk utslitt av å jage etter vakter og har dermed lettere for å bli sykemeldt enn andre.

Helsefagarbeideren kan ikke ta opp lån, eventuelt bygge hus i kommunen og bidra til kommunen i form av skatter og avgifter. Og selvfølgelig når de får barn øke innbyggertallet.

Brukerne i pleie og omsorg får bedre pleie på grunn av at det blir bedre oppfølging. Lederne i avdelingene slipper å stresse seg over at det mangler folk neste dag. Og man kan lage en mye bedre turnus når man har nok ansatte og folk i tilnærmet 100% stillinger.

Nå er det på tide at forbundene legger skilnadene bort og sammen slåss om at ansatte i pleie og omsorg får høyere stillinger. Vi trenger en felles front mot galskapen som føres av politikere i kommunene og staten.

helsepersonellloven! §8 må ikke brytes!

19.10.2015 kl.15:07

https://lovdata.no/dokument/NL/lov/1999-07-02-64?q=helsepersonelloven

§ 4.Forsvarlighet

Helsepersonell skal utføre sitt arbeid i samsvar med de krav til faglig forsvarlighet og omsorgsfull hjelp som kan forventes ut fra helsepersonellets kvalifikasjoner, arbeidets karakter og situasjonen for øvrig.

Helsepersonell skal innrette seg etter sine faglige kvalifikasjoner, og skal innhente bistand eller henvise pasienter videre der dette er nødvendig og mulig. Dersom pasientens behov tilsier det, skal yrkesutøvelsen skje ved samarbeid og samhandling med annet kvalifisert personell. Helsepersonell har plikt til å delta i arbeid med individuell plan når en pasient eller bruker har rett til slik plan etter pasient- og brukerrettighetsloven § 2-5.

Ved samarbeid med annet helsepersonell, skal legen og tannlegen ta beslutninger i henholdsvis medisinske og odontologiske spørsmål som gjelder undersøkelse og behandling av den enkelte pasient.

Departementet kan i forskrift bestemme at visse typer helsehjelp bare kan gis av personell med særskilte kvalifikasjoner.

0Endret ved lov 24 juni 2011 nr. 30 (ikr. 1 jan 2012 iflg. res. 16 des 2011 nr. 1252).

§ 5.Bruk av medhjelpere

Helsepersonell kan i sin virksomhet overlate bestemte oppgaver til annet personell hvis det er forsvarlig ut fra oppgavens art, personellets kvalifikasjoner og den oppfølgning som gis. Medhjelpere er underlagt helsepersonells kontroll og tilsyn.

Elever og studenter skal som regel bare gis oppgaver ut fra hensynet til opplæring.

§ 6.Ressursbruk

Helsepersonell skal sørge for at helsehjelpen ikke påfører pasienter, helseinstitusjon, trygden eller andre unødvendig tidstap eller utgift.

§ 8.Pliktmessig avhold

Helsepersonell skal ikke innta eller være påvirket av alkohol eller andre rusmidler i arbeidstiden.

Legemidler som er nødvendige på grunn av sykdom, regnes ikke som rusmidler etter første ledd. Helsepersonell som inntar slike legemidler, skal snarest orientere sin arbeidsgiver om dette.

Departementet kan i forskrift gi bestemmelser om:

1.at helsepersonell skal kunne pålegges å avgi utåndingsprøve, blodprøve eller lignende prøve ved mistanke om overtredelse av første ledd,

2.forbud mot inntak av rusmidler i et nærmere bestemt tidsrom før tjenestetiden begynner, og

3.at helsepersonell skal kunne bli fremstilt for prøvetaking med bistand fra politiet i de tilfellene helsepersonell nekter, eller på annen måte unndrar seg, å avgi prøve.

0Endret ved lov 4 mai 2012 nr. 23.

pleieassistent alder

19.10.2015 kl.16:41

Det er et krav om at assistenten skal være eldre en 25 år.

Da de veldig ofte er alene på vakt!

19.10.2015 kl.17:37

Faget er noe som kun er oppfunnet for å se pent ut på arbeidsledighetsstatistikkene hos NAV. Og for å gjøre dørene hos fagforeningene enda smalere slik at de øverste kan beholde SIN fete lønn. Det har aldri vært arbeidsplasser nok til helsefagarbeiderne. De som for få år siden var helt alminnelige ufaglærte (men fornuftige og flinke) voksne kvinner uten noe nevneverdig utdannelse ut over folkeskolen. Hva gjør man med alle disse kvinnene... (og få mennene) som liksom ikke passer inn i akademika, eller det "finere" sykepleier... Jo, samme som man gjør med det som var kort og godt vaskedamer. Som jo nå mer er "hygieneteknikere"....Man lager fine nye titler, fikser litt pensum og en eksamen. Problemet løst.. helt til disse som har brukt tid og energi på det vil ha noe igjen for strevet, jobb for eksempel..

Same shit new wrapping..

Milla

19.10.2015 kl.20:33

Jeg er omsorgsarbeider, er jo en litt som en helsefagarbeider, jeg jobber som renholder... O.o men arbeidet er tungt, men jeg søkte og søkte på yrker som assisten i barnehage, på sykehjem osv.. men nei jeg vasker.. men helt ærlig så trives jeg med det, men det dummeste er alle kommentarene, men du har jo fagbrev hvorfor gidder du å vaske.. ?

Camilla

19.10.2015 kl.22:34

Jeg ble ferdig utdannet helsefagarbeider i 2010. Jeg sendte cv'en min til alle mulige instuttisjoner å fikk ett jobb intervju, heldigvis fikk jeg en stilling da. Men hvis du har jobbet mange år i en kommune kan du kontakte fagforbundet som kan hjelpe deg med å kreve en større stilling :)

Katrine Rask

20.10.2015 kl.07:08

Hei! Ville bære sei jævli bra skrevve og tusen takk før at du refererte te saka mi i adressa i forrige uke! Æ fikk 3 innlegg tebake i adressa angående detta av politikera og distrikssekretæren i LO. Så detta et kjent og tydeligvis en vældi vanskelig sak og gjøre no med. Ikke at æ forstår vanskeligheita med og opprett x antall stillinge som gjør kværdagen te pasienta/beboera/brukera stabil,trygg og fprutsigbar, samt vårres egen! Det e så synd at detta e hjertesaka te så alt før mange! Skal vi skrik mange tåra før situasjonen vårres før det skjer no?! Man blir som du sei mækti sliten og lei. Men ja, guri mæ vi har en fin jobb og stolt skal vi vær :)! Ha en fin dag, og takk igjen!:)

Helene Kovac

23.10.2015 kl.19:08

Katrine Rask: Så flott at du så innlegget mitt her på bloggen! Det er helt ufattelig det de holder på med! De lurer unge mennesker trill rundt! At det er lov? Og alle vinner på flere og større stillinger! Absolutt alle! Helt merkelig at det skal være så vanskelig, når de holder på med denne enorme rekruteringen av helsefagarbeidere. Vi er jo per dags dato for mange... Fantastisk at du ikke er redd for å stå frem og fortelle hvordan ståa faktisk er! Jeg håper du fortsetter med det. Masse lykke til! Håper så inderlig du får en god stillingsprosent FAST til slutt :)

Charlotte

15.03.2016 kl.01:13

Jeg har det helt likt. Ble utdannet helsefagarbeider i 2013, og sitter nå med en 26,06% altså annenhver helg.. denne stillingen fikk jeg i mai i fjord.... er noe møkk. når jeg starta på skolen sa de at man var sikra jobb..

hoho

07.09.2016 kl.23:19

huff jeg er så lei av at folk sier at helsefagarbeider er ubrukelige. Det gjør meg så trist og de fleste i min klasse som har tenkt å ta sykepleie utdanningen har sagt at jeg helle burde bli en sykepleier og det gjør at jeg får lyst på grunn av at de i tillegg sier at jeg ikke vil greie meg med lønnen jeg vil få i fremtiden, men jeg vet samtidig at hvis det ennå blir flere som blir sykepleiere, vil unge helsfagarbeidere evenuelt forsvinne. Et par jeg kjenner som jobber i sykehjemmet, sier at de må gjøre nesten alt mens sykepleieren bare gjør klar og gir medisinen.(iallfall fra dem vet ikke sikkert hvordan det er hos dere) og de har til og med sagt at dersom sykepleiere med medisinen ikke er tilstedet må de gi det til pasienten dett skjedde to ganger, den andre ar t de måtte gi en vaksine. Det jeg tror Norge trenger, er å ikke bry seg om høyskoleutdaningen ok kansje, men man kan like gjerne flytte matten og naturfaget inn til helsearbeiderfaget isteden og da kalle det sykepleiestudiet...Neimen errgud man skal egentlig ike gjøre så mye bare for å finne hvor mye av medisin man skal ha, de ka man jo måle i gram og når det gjelder naturag så aner jeg ikke hvorfor man har mindre av det i helserederfaget enn det enn i høyskole. Hvis de tror at de med høskole utdanning vil huske mrenn de på videregående, tar de jammen meg feil.

.Ssykepleire og helsefagarbderee like viktige og de skulle ha blitt ett eller ialfall få lik lønn. Staten vil visst ikke stige lønnen selv om de sel skjønner at det knapt finnes nn nye helsefagrbeidere her i dette fantastiske lande med eldre i nød !

Martine

16.02.2017 kl.18:57

Jeg ser du ikke har blogget på noen måneder, men jeg vil bare si at jeg på sett og vis kjenner meg igjen! Nå starter jeg snart som assistent på sykehjemmet i kommunen jeg bor i, og jeg har egentlig ingen mulighet til å flytte noe annet sted. Jeg har ikke helseutdanning - men musikkutdanning (faktisk), men jeg elsker å jobbe med mennesker. Tenkte kanskje å prøve meg på helsefaget når jeg blir gammel nok til å ta voksenopplæring, enn så lenge er jeg bare 21 år så. Men! Mamma har jobbet som sykepleier hele livet mitt, både på sykehus og sykehjem. I min tidlige barndom måtte jeg klare meg mye selv hjemme, fordi mamma jobbet fast nattevakt et sted, som ringevikar et annet sted, og 12% dagtid et tredje sted. Mamma jobbet mye for lite lønn og for lite muligheter. Fikk ikke kjøpt noe hus eller bil eller lignende før hun giftet seg for noen få år siden nå, fordi hun hadde jo trossalt ikke annet enn en 12% stilling før det, selv om mamma jobbet langt over 100% i praksis. Det er kjempesynd og jeg blir så lei meg for at ting er sånn! Mamma er altså fullt utlært sykepleier tilogmed.. Så jeg kjenner jeg gruer meg til min fremtid innen helsevesenet og. Men det har alltid vært et samtaleemne hjemme, og jeg har ofte vært med mamma på jobb, og jeg vil virkelig hjelpe mennesker og spesielt jobbe med eldre. Jeg har hatt sykehusskrekk og alt hele livet mitt, men kanskje mye fordi jeg har vært mye på sykehus selv gjennom livet. Jeg håper jeg får en nogenlunde fast turnus, selv som assistent, og at jeg eventuelt får utdannet meg og kan få en fast ansettelse som er mer enn bare 12%, da jeg og samboeren min tenker å kjøpe leiligheten vi nå leier i etterhvert, men om det er realistisk er noe annet... :/ Håper det har ordnet seg litt mer for deg personlig nå, i hvertfall, selv om dette er et stoooooort problem i helsevesenet enda..!

Helene Kovac

10.03.2017 kl.21:26

Martine: Hei :) Bloggingen er sånn smått igang igjen nå, beklager at jeg ikke har sett kommentaren din og fått svart deg før nå. Jeg håper så inderlig det ender opp med å bli en annen situasjon for deg, og at stillingsprosentene vil øke nå som eldrebølgen er i anmarsj. Vi trenger mennesker i helsevesenet som faktisk ØNSKER å være der, som brenner for å ta vare på de menneskene som benytter seg av en tjeneste. Masse lykke til i fremtiden!

Anette Linnea Vagle

12.03.2017 kl.10:08

Har visst kommentert her før en gang i 2015, men situasjonen min er helt lik den dag i dag.. Håper inderlig at du har fått deg en jobb til nå :-) Hva kunne du tenkt å utdanne deg til hvis du skal tilbake på skolebenken igjen?

Helene Kovac

12.03.2017 kl.12:48

Anette Linnea Vagle: Det er trist å lese... Ifølge ordføreren i kommunen jeg bor i, vil visst de større stillingene komme med eldrebølgen, så vi får jo bare krysse alt vi kan for at dette stemmer. Norge trenger så inderlig alle de vi har, for jobbing er det jo masse av, bare ikke faste stillinger... Jeg står i akkurat samme situasjon dessverre, men nå har jeg akkurat gått ut av permisjon da. Jeg har faktisk akkurat søkt på skole :) Jeg har søkt yrkesfaglærer, og håper jeg kan bruke alt jeg har lært i helsesektoren hittil som lærer på helse- og oppvekstfag på videregående en gang i fremtiden :)

Skriv en ny kommentarMammaen til verdens beste Lucas, samboer med en musiker, endometriosesøster, fotballidiot, dyreelsker, og musikknerd. Instagram: @helenekovac

For kontakt:
rockefrua@gmail.com
hits ♡ Design av Tonjemt ♡