ER KVINNESYKDOMMER LIKE NEDPRIORITERT SOM JEG TROR?


Okay, da fyrer vi løs med et tema som engasjerer meg da. Et tema som kanskje ikke er for alle, men jeg synes det er så helsikkes mye mer tabu enn det burde være i 2017. I 2017 skal man være så åpen, og alt er liksom normalt, og alt er liksom akseptabelt, men mensen og kvinnesykdommer det skal vi liksom ikke snakke så høyt om. Eller, jo det er akseptert og ok å prate om det tror jeg? Men det blir jo ikke prata om! Det er kanskje det som er problemet mitt med saken? 

Jeg har tidligere skrevet et innlegg i anledning kvinnedagen som jeg kalte ENDO-FAEN (link nederst i innlegget). Endo for endometriose. En drittsykdom som jeg ikke unner noen, men som så mye som 1 av 10 kvinner har, og de fleste leger vet lite om, eller er feilinformert. Hvordan er det mulig? Sykdommer som har å gjøre med kvinners kjønnsorganer står vel ikke høyest på prioriteringslista da? 


Uansett, jeg skal snakke om mensen og endometriose! Jeg håper verden har kommet litt lenger hva kommer til informasjon om denne månedlige plagen enn da jeg fikk det for første gang i 2001. Jeg visste jo hva mensen var selvom jeg bare var elleve år, og jeg var godt forberedt trodde jeg. Men ikke pokkern om jeg var forberedt på hvor helt sinnsykt vondt det var! Det hadde jeg aldri lest noe sted, eller blitt fortalt av noen. Ja, så klart leste jeg om at det kunne være litt ubehag i magen og ryggen, litt murringer som det heter. Men dette var ikke murringer! Dette kjentes mer ut som om jeg skulle revne innvending, som om magen min var full av piggtråd, og mens jeg lå i fosterstilling i senga mi ute av stand til å snakke pga smerter var jeg sikker på jeg skulle dø. 

Skulle jeg leve med disse forferdelige smertene hver eneste gang jeg hadde mensen? Dessverre, så ja... Jeg var hos leger som sa at det var helt normalt å ha litt vondt når man hadde mensen, og det måtte jeg liksom bare tåle. Jeg følte ingen tok meg på alvor når jeg prøvde å fortelle hvor helt sinnsyke smerter jeg hadde. Etter endel legebesøk fikk jeg p-piller når jeg var 12 år. Ikke for å bruke som prevensjon, men fordi legen sa hormonene kunne hjelpe litt på smertene. Heldigvis så gjorde det det, og p-pillene fikk meg nesten helt smertefri gjennom noen år. Ingen fortalte meg hvorfor hormonene hjalp, og når jeg ser tilbake så tenker jeg jo at når en ung jente må ha hormoner for at kroppen hennes skal fungere mer normalt under syklusen, så er vel dette en klar indikasjon på at noe ikke er helt som det skal?

Plutselig som 18-åring smalt det til igjen. Mensen var helvete, hver måned var jeg på sykehuset pga smerteanfall. Jeg kastet opp og besvimte av smerter, men allikevel tok ingen tok meg på alvor.. Jeg ble sendt til psykolog av en lege som mente jeg var skadet psykisk av en tøff barndom. Han hadde jo ikke peiling... Etter en lang og hard kamp fikk jeg endelig en kikkhullsoperasjon som bekreftet at jeg hadde noe som heter endometriose. En sykdom som kan forårsake helt sinnsyke smerter for den som har det. Endometriose er veldig enkelt forklart blodcyster som blør samtidig som man har mensen, forårsaker en slags betennelsestilstand i kroppen, og kan føre til sammenvoksninger mellom organer. Det var lite en psykolog kunne gjøre med dette, kan du tru! Jeg skal ikke gå så mye inn i detalj på hva selve sykdommen går ut på akkurat nå, det kan du lese om i innlegget jeg linker til nederst.


Endometriose opptrer svært forskjellig fra kvinne til kvinne. Noen vet ikke at de har det, men oppdager det tilfeldig hvis de utredes for ufrivillig barnløshet eller smerter ved samleie, noen har helt vanvittige blødninger ved menstruasjon og/eller har svært lavt energinivå, noen har smerter under mensen og eggløsning, mens andre kan ha smerter store deler av syklusen, eller hver eneste dag. Visste du at noen kvinner blir behandlet ved smerteklinikker på sykehusene rundt i landet? Visste du at noen må gå på morfin hver eneste dag for å komme seg igjennom hverdagen? Visste du at man ikke trenger å være 30+ for å ha endometriose, men at endometriose kan opptre i alle aldre, også hos unge jenter? Visste du at 1 av 10 kvinner har alle, eller noen av disse plagene? Synes du det er ok at kvinnesykdommer som blant annet endometriose ikke prates om, blir synliggjort eller prioritert på noen som helst måte? Jeg synes ikke det, og velger derfor å være åpen om det, og skrive om det. Forhåpentligvis så vil jeg bli møtt med en forståelse for hva jeg og så mange andre sliter med en vakker dag fordi at endometriose er allmennkjent. Kanskje jeg skal få slippe å høre, "Hæ? Endo-hvaforno?" (til og med av helsepersonell) Når jeg forteller om hva som plager meg.

Uansett da, så vil jeg at du skal vite at mensen skal ikke føles ut som om du dør hver måned, og du skal heller ikke føle at du blør ihjel. Har du smerter som hemmer deg fra å gjøre hverdagslige ting, eller blødninger som gjør at du må bruke tampong, nattbind og tena lady samtidig for å ikke blø igjennom alt som er iløpet av ti minutter, så er ikke dette normalt, og du bør oppsøke lege. Om legen ikke tar deg på alvor, be om hjelp til å stå i stormen av en god venn eller et familiemedlem, og slåss! Husk at det er du som kjenner kroppen din best, og kjenner du at noe ikke er som det skal, så ikke gi deg! Dersom du tror du har endometriose kan du gå inn på endometrioseforeningen sine sider, klikke deg inn på symptomlisten HER, printe ut, og ta med til legen. 

Del så mye du orker, spre ordet og sett lys på sykdommen, så kanskje, bare kanskje noen gidder å prøve å finne en kur en dag. Takk <3 

Som lovet linker jeg til det første innlegget mitt om endometriose og min historie HER.

PS! Side2 postet nylig et innlegg om endometriose. Det kan du lese HER. Åh, sånn som det varmer hjertet mitt når flere er med på å spre ordet! Takk #side2 !

Takk for at du leste.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentarMammaen til verdens beste Lucas, samboer med en musiker, endometriosesøster, fotballidiot, dyreelsker, og musikknerd. Instagram: @helenekovac

For kontakt:
rockefrua@gmail.com
hits ♡ Design av Tonjemt ♡